Co je Fucoxanthin?
Fucoxanthin je druh karotenoidů , který se získává z mořských řas, konkrétně je to pigment, který dodává hnědým řasám jejich barvu. Hlavní řasy, ze kterých se získává fukoxanthin, jsou: Undaria pinnatifida (Wakame), Laminaria japonica (Ma-Kombu), Phaeodactylum tricornutum a Cylindrotheca closterium . Na molekulární úrovni je to xantofyl , strukturálně podobný beta karotenu a vitaminu A.
Navzdory své molekulární struktuře Fucoxanthin nepůsobí jako vitamín; Jeho role přispívá ke zvýšení rychlosti metabolismu a odbourávání tuků
Karotenoidy: Co jsou a přínosy pro zdraví
Karotenoidy jsou rostlinné pigmenty odpovědné za jasně červené, žluté a oranžové tóny v rostlinné říši (rostliny, ovoce a/nebo zelenina)
Jsou také třídou přírodních chemikálií ( fytonutrientů ), které hrají důležitou roli ve zdraví rostlin. Lidé, kteří jedí potraviny obsahující karotenoidy, mají také ochranné zdravotní výhody .
Pro lidské zdraví přispívá k oddálení stárnutí a nabízí ochranu tkání, jako je zpomalení makulární degenerace.
Na co se Fucoxanthin používá?
Fucoxanthin nevykazuje aktivitu podobnou vitamínům , ale spíše vyniká svými vlastnostmi snižujícími tuky: funguje jako silný prostředek ke stimulaci úbytku tuku, pokud je používán důsledně, kromě toho, že samozřejmě dodržuje některé zdravé zásady.
Jeho molekulární struktura je podobná jako u vitaminu A, i když nakonec plní další důležité funkce.
Vlastnosti Fucoxanthinu
Zdá se, že tento karotenoid je schopen pomoci bílým tukovým buňkám chovat se jako hnědé tukové buňky.
Hnědý tuk je tuková tkáň, jejíž funkcí je udržovat naši tělesnou teplotu. Na rozdíl od bílého tuku (převládající tuková tkáň u dospělých), hnědý tuk energii spaluje, místo aby ji ukládal.
Zvýšení přítomnosti fukoxanthinu ve stravě může dokonce pomoci snížit viscerální a břišní tuk. Díky tomu můžeme výrazně zlepšit aspekty jako je metabolismus lipidů a do určité míry snížit metabolický syndrom ( hypertenze, cukrovka, riziko onemocnění koronárních tepen... )
Jakákoli pomoc ke zlepšení zdravotního profilu člověka je velkou výhodou
Výhody Fucoxanthinu
Fucoxanthin je speciální karotenoid, který nabízí širokou škálu bioaktivit. Výsledky studií na zvířatech prokázaly jeho potenciální hodnotu v prevenci a léčbě civilizačních chorob, jako je obezita, cukrovka, rakovina, kardiovaskulární onemocnění a další chronická onemocnění.
Ačkoli existují nějaké studie na lidských subjektech, je třeba provést více klinických studií, ale výsledky jsou slibné.
Ztráta tuku
Fucoxanthin se prostřednictvím svých metabolitů může ukládat v tukových buňkách po delší dobu a navozovat ztrátu tuku a zároveň inhibovat diferenciaci a proliferaci tukových buněk. Pomáhá přimět geny tělesného tuku k produkci nových proteinů spalujících tuky, nazývaných nepárové proteiny (UCP), protože rozpojují celý řetězec produkce energie. Tyto buněčné spalovače tuku přirozeně existují pouze v hnědé tukové tkáni, ale jak jsme viděli, fukoxanthin může způsobit, že se bílý tuk chová jako hnědá tuková tkáň.
Zdraví srdce
Vzhledem k tomu, že fukoxanthin zvyšuje přirozenou produkci DHA v těle ( studie ), může být prospěšný při ochraně před srdečními chorobami. Fucoxanthin je antioxidant, který pomáhá chránit tělo před různými formami rakoviny ničením volných radikálů a následně aktivitou poškozující buňky.
Citlivost na inzulín
Na základě předchozího bodu by fukoxanthin mohl zvýšit hladiny esenciální mastné kyseliny dokasahexaenové v buněčných membránách, což je účinek spojený se zlepšením citlivosti na inzulín. To by bylo zvláště zajímavé u lidí, kteří by mohli vyvinout diabetes 2. typu.
Ochrana jater
Fucoxanthin by mohl zvýšit oxidaci mastných kyselin a snížit obsah jaterních lipidů tím, že reguluje aktivity jaterních lipidových enzymů a stimuluje β-oxidační aktivitu, takže by mohl zlepšit ztučnění jater. Mechanismus spočívá v tom, že fukoxanthin inhibuje aktivity jaterních lipogenních enzymů, glukóza-6-fosfátdehydrogenázy, jablečného enzymu, syntázy mastných kyselin a fosfatidátfosfohydrolázy, stejně jako zvýšenou β-oxidační aktivitu. Fucoxanthin může snížit absorpci cholesterolu a triglyceridů.
Wakame
Jak užívat Fucoxanthin?
Fucoxanthin se přirozeně vyskytuje v hnědých řasách, konkrétně wakame a hijiki.
Tato mořská řasa se používá v mnoha japonských pokrmech ke zvýraznění chuti určitých pokrmů a k balení rolovaného sushi . Lze jej dokonce nalézt v dehydratované nebo práškové formě a přidat do jakéhokoli receptu nebo smoothies. Mnoho lidí však tuto příchuť nemá rádo, takže se mohou rozhodnout pro suplementaci fukoxanthinem , dostupným v kapslích.
Fucoxanthin suplementace
Denní dávka 2,4-8 mg fukoxanthinu prokázala v některých studiích na lidech výhody po delší dobu, a zatímco v tomto rozmezí jsou přínosy závislé na dávce, vyšší dávky nebyly prokázány.
Je důležité sledovat množství extraktu v doplňku.
Kontraindikace Fucoxanthinu
Pro ty, kteří chtějí získat výhody z hnědých mořských řas, přirozeně s vysokým obsahem jódu , by měli mít na paměti, že tato skutečnost může přispět ke zlepšení hypotyreózy. Příliš mnoho přírodních mořských řas však může kvůli své koncentraci vést k otravě jódem. Výrobci doplňků odstranili ze svých produktů jód, což z nich činí nejbezpečnější cestu.
Prameny
- https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/723515/
- Examine.com